Hírek

2017. április 5-7. között Gyulafehérváron Nemzetközi Tudományos Konferencia lesz Septuaginta, inkulturáció és az identitás őrzése címmel.

Bővebben: Septuaginta, inkulturáció és az identitás őrzése

16299182 604875556379238 28585755616535546 n 

2017. január 27-én és 28-án Gyulafehérváron találkoztak a Kolozsvári Protestáns- és a Gyulafehérvári Római Katolikus Teológiai Intézetek tanárai. A két intézet képviselete 1996 óta találkoznak évente Kolozsváron vagy Gyulafehérváron.

Bővebben: A Kolozsvári Protestáns- és a Gyulafehérvári Római Katolikus Teológiai Intézetek tanárainak...

logo ubb albastru Szakmai konferenciával ünnepelte két évtizedes fennállását a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara. A november 11–13. között megrendezett konferencia a teológia mint diszciplína helyét vizsgálta a társadalomban, amint erre a konferencia címe – Teológia a társadalomért –, valamint az előadások tematikája is utalt. A konferencián részt vett 10 szeminarista, valamint tanáraink is. 

Bővebben: Teológia a társadalomért (sajtó)

NTTKlogo 2016A VI. NTTK szüneteiben interjúkat készítettek a szemináriumi médiacenter munkatársai vendégelőadóinkkal. Kérdezett Baróti Tibor sajtóreferens, felvétel: Oros Tibor-Roland, vágta Albert István-Csaba.
Mint ismeretes, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara nemzetközi tudományos teológiai konferenciát szervezett Catholice reformare. A katolikus egyház a fejedelemség korában címmel. Ez a hatodik a sorozatban, mely NTTK-ként vált Intézetünk tudományos értékű "márkájává". Az eseményre 2016. október 20-21. között Gyulafehérváron került sor, a Pasztorálteológiai Intézetben.

Bővebben: VI. NTTK-interjúk

t p 

Erdély római katolikus főpásztorainak 1716. évi visszatéréséről emlékeztek meg október 20-án és 21-én a gyulafehérvári várban. Az eseményről a tudományos munkába bekapcsolódó MTA-PPKE „Lendület” Egyháztörténeti Kutatócsoport részéről Tusor Péter számol be.

Bővebben: Az erdélyi egyházmegye újjászületésének 300. évfordulóját ünnepelték Gyulafehérváron

nttk promo 

Miközben a protestáns világ a reformáció évfordulójának megünneplésére nagyszabású ünnepségekkel készül, Gyulafehérváron Catholice reformare címmel a fejedelemség korának erdélyi katolikus egyházáról rendeztek nemzetközi teológiai konferenciát. Marton József egyháztörténész (aki Diósi Dávid vicerektorral együtt a főszervező volt) az előkészületekről elmondta: másfél évvel ezelőtt gondolta végig, miről is kellene szót ejteni, s akkor kérte fel az előadókat is, akiknek így volt idejük felkészülni, a téma különböző mozzanatait alaposan megvizsgálni, akár új adatokat is gyűjteni.

Bővebben: A katolikus egyház a fejedelemség korában [sajtó]