AddThis Social Bookmark Button

Örömmel értesítünk titeket, hogy újra kereshető a HUNTÉKA/QULTO integrált könyvtári rendszer. Az új keresőprogram webes felülete a következő cím alatt működik: teka.sis.romkat.ro Minden kedves olvasó figyelmébe ajánljuk! Az olvasó a Qulto OPAC segítségével kereshet, böngészhet a katalógusban. A Web alapú Olvasói Katalógus (OPAC) modul az olvasó igényeit hivatott kiszolgálni. A számítógépes katalógus a könyvtár állományáról tájékoztat, valamint kölcsönzési információkat nyújt: bibliográfiai adatokat közöl a példányokról, a lelőhelyről, valamint a könyvek státusáról. A könyvtári anyagban való keresés alapvetően kétféleképpen történhet: böngészéssel vagy pontos kereséssel.

Keresés
A kereséseket pontos ékezetekkel kell megadni. A rendszer a kis- és nagybetű között nem tesz különbséget, bármelyik használható. Névelőket nem kell beírni, ezeket a szavakat a rendszer kereséskor figyelmen kívül hagyja. Kereséskor az adatok megadásánál törekedni kell az egyszerűségre: Ritkán előforduló vezetéknevek esetében a keresztnév megadása nem szükséges. Gyakori vezetékneveknél a keresztnév beírása szűkíti a találatok számát. Ha egy szerzőnek sok műve található az adatbázisban, a szerző nevének és a cím egy szavának megadása pontosabb eredményhez vezet.

Böngészés
A Böngészés feliratú gombbal érhető el. Ezt a keresési módot akkor használjuk, ha nem ismerjük pontosan a keresendő anyag tulajdonságait, csak közelítő információkkal rendelkezünk. Ekkor ugyanis nem pontos egyezést keres a program, hanem a keresési kifejezéshez legközelebb álló rekordtól kezdve listáz ki megadott számú anyagot.

Bélfenyéri Tamás
könyvtárvezető