top of page
Keresés
  • Szerző képeSeminarium Incarnatae Sapientiae

„Áldott, aki az Úr nevében jön!”

Virágvasárnap ünnepén Kovács Gergely érsek mutatta be az ünnepi szentmisét Jakubinyi György nyugalmazott érsek, illetve a nagy- és kisszeminárium elöljáróival együtt. A szentmise elején a főpásztor megáldotta a barkaágakat, majd Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékére a kisszeminárium diákjai barkaágakat és ruhákat terítettek a földre, így vonulva be a székesegyházba.

Kovács Gergely érsek megáldja a barkaágakat


A passió eléneklése után, Kovács Gergely érsek homíliájában emlékeztetett, hogy virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékezünk. Bevonulása, bár alázatosan történik, egy szamár hátán, mégis királyként kezdik éltetni: „áldott a király, aki az Úr nevében jön!” Ennek ellenére a tömeg, amely ma hozsannázik, nagypénteken kiáltani fogja: „keresztre vele!” Mi elmondhatjuk, hogy nagypénteken is ott leszünk vele a kereszt tövében. „Jézus azonban a szívekbe lát, hiszen a külsőleg nagyon is vallásosnak tűnő farizeusokat is megintette: „ez a nép ajkával tisztel engem, de a szíve távol van tőlem” (Mt 15,8). Hitünk nem olcsó rajongás, nem külső hozsannázás” – hangsúlyozta a főpásztor.

Majd reflektált arra, hogy az ünnepek küszöbén állva teendőinkről listákat készítünk, hogy mit kell elvégeznünk. „De van-e „lelki listánk”? Hogyan fogok az ünnepi napok alatt bejönni a székesegyházba? Készülök-e rá bensőleg? Legfőképpen pedig: hogyan akarok innen elmenni? Mert lehet rajongani Jézusért, lehet csodálni őt, de a kérdés az, hogy engedem-e, hogy megváltoztassa az életemet?” – tette fel a kérdéseket homíliája végén az érsek.


Fotó: Kováts Álmos/SIS

292 megtekintés
bottom of page