top of page
Keresés
  • Szerző képeSeminarium Incarnatae Sapientiae

„1848, a népek hajnalcsillaga!”

Március 14-én, a Nemzeti Ünnep előestéjén a kispapok, az elöljárók és tanárok közösen emlékeztek meg a szabadságharc eseményeiről és hőseiről.

Az ünnepség kezdetén Kováts Álmos-Botond, a kispapok diákképviselője üdvözölte az ünneplőket. Beszédében kiemelte „mindannyiunkban kisebb-nagyobb forradalmárok vannak elrejtve: van, akiben külsőleg is meglátszik ez a márciusi ifjúi hajlam, és van, aki mélyebbre rejti saját magában. Ott van mindannyiunkban! Változásra, szabad-ságra, valami jobbra vágyunk: akár külső környezetünkkel szemben, de legfőképp önmagunkkal szemben.

Kováts Álmos-Botond diákképviselő köszönti az ünneplőket.

Valószínűleg mindannyian megírtuk saját kis 12 pontunkat, ami önmagunkkal szembeni követelések, hogy boldogok, elfogadottak, elfogadóbbak legyünk. Harcolunk, küzdünk a sokszor talán berögzött, kissé furcsának tűnő megszokásaink ellen. Van bátorságunk, lendületünk, akárcsak ott a márciusi eseményeken való jelenlévőknek. Hozzájuk hasonlóan mi sem tudjuk, hogy mi lesz a végkimenetel, ha merünk álmodni és változtatni. Ma, hálánkat és tiszteletünket kifejezni, meghittebben ünnepelni azáltal tudunk, hogy bátran ott tartjuk tarsolyunkban személyes 12 pontunkat és törekszünk azok megvalósítására életünk folyamán.” – zárta gondolatit a diákképviselő.

Csibi Levente és egykori rektora Buda Péter.


Az ünnepi beszédet követően, a kispapok nevében, Csibi Levente főmagiszter-helyettes köszöntötte az egri szeminárium rektorát. A személyes hangvételű köszöntőben megismerhettük Buda Péter atya életútját, munkásságát, ugyanis Levente, mint az egri szeminárium egykori növendékeként emberközelből ismeri egykori elöljáróját. A közösség nevében gratulált a nemrégiben átadott „Eger Csillaga” kitüntetéséhez, majd felkérte tartsa meg ünnep előadását.


Buda Péter rektor A dicsőséges tavaszi hadjáratokról tartott előadást a jelenlévőknek. Az előadás során betekintést nyertek a hadjáratok alakulásáról, lefolyásáról.


Az előadás végén, a kispapok köszönetük kifejezéseként megajándékozták az egri rektort az általuk szüretelt szőlőből készült miseborral és a szeminárium kiadványaival. Az ünnepség a himnusz eléneklésével zárult.


Fotók: Seminarium Incarnatae Sapientiae

180 megtekintés
bottom of page