top of page
Keresés
  • Szerző képeSeminarium Incarnatae Sapientiae

„A cserkész, ahol tud, segít!” – Cserkész fogadalomtétel

Még egy éve sincs, hogy szemináriumunkban fogadalmat tettek az újraindult cserkészcsapat legelső tagjai, 2023. május 14-én ismét egy ilyen ünnepi eseményre gyűlt össze a csapat.

Az elmúlt év folyamán a foglalkozásokat Kerekes László segédpüspök atya, csapatvezető tartotta számunkra. Gyakran hangoztatta, hogy próbáljunk meg ne csak szobacserkészek lenni, hanem ténylegesen menjünk ki a természetbe és ott tevékenykedjünk: a megtanult „elméletet” gyakorlatban is próbáljuk ki, mert annak teljesen más hangulata van és nagyobb élményekre tehetünk szert. Ennek a felhívásnak eleget téve az év folyamán számos túrát iktattunk be elég zsúfolt programunkba, de mindezek megkoronázása a szabadtéri fogadalomtétel volt az érsekség udvarán, illetve az ehhez tartozó akadálypálya teljesítése a cserkészjelölteknek a gyulafehérvári várban.

Csapatunkon belül a tavalyi évhez viszonyítva a rajok szintjén megkétszereződtünk. A meglévő kispapraj mellett megalakult a Gróf Mailáth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceumban tanuló diákok raja, mindkettő két-két őrsöt foglalva magába.


A május 14-i eseményen 13 fiatalt fogadtunk cserkésztestvérünkké, közülük 11-en a líceum rajához tartoznak, míg 2-en a szeminaristákéhoz. A régebbi cserkészek pedig megújították fogadalmaikat. Az újoncok a csapatvezetőtől elsősegélykészletet kaptak ajándékba, aminek hasznát veszik majd a túrázások és szabadtéri foglalkozások esetleges sérüléseinek a kezelésére. Továbbá a kispapi rajból elbúcsúztatták a két legidősebb tagot: Vagrin István és Virág István diakónusokat, akiket rövid időn belül pappá szentelnek. Kerekes László csapatvezetőtől egy-egy sípot kaptak ajándékba, hogy szolgálati helyeiken legyen mivel gyülekezőre hívják kiscserkészeiket. Kovács József spirituális atya, az iskolások rajvezetője pedig egy stólát kapott ajándékba a pap cserkészek szimbólumával.

A továbbiakban az új fogadalmas cserkészek gondolatait olvashatják az esemény kapcsán:


A cserkésztörvények összességének alkalmazása egy tartást és egy egyedi stílust ad minden egyes cserkész számára. Ezt a stílust és ezt a tartást pedig a törvények megtartásával lehet elsajátítani. Azért szerettem volna cserkész lenni, mert ezáltal is szolgálni szeretnék és vidáman, illetve segítségként jelen lenni embertársaim életében.

A cserkészfogadalom ebben erősített meg, és irányt adott, hogy lelkesen tudjam folytatni ezt az utat.

Minden cserkésztestvér megtett mindent azért, hogy az akadálypályán keresztül bevezessenek a cserkészélet világába. Ezért hála és köszönet!

Bege Lóránd a kispapraj újonca

Eddig nem tudtam, hogy mi az a cserkészet, de amikor a püspök úr beszélt róla tanév elején, nagyon megtetszett a cserkész életforma. Úgy érzem, hogy a cserkésztörvények olyan értékeket képviselnek, amik fontosak az ember életében és igyekszem majd betartani ezeket. Na és nem utolsósorban nagyon szeretem a természetet és szeretek másokon segíteni is. Jó egy olyan közösséghez tartozni, akikre bármikor számíthatok. A nap folyamán leginkább a fogadalomtétel pillanata érintett meg, de az egész feladat és próbatétel is örök élmény marad. Nagyon jól éreztem magam.

Mátyus Szabolcs a líceumi raj újonca

„A cserkész, ahol tud, segít.” Így szól a 10 cserkésztörvény egyike. A mai akadálypályán ez volt az, ami lenyűgözött és nagyon boldoggá tett: a kollégák segítsége, támogatása és nyitottsága. Mindenki tiszteletben tartotta ezt a törvényt. Nagyon fontos számomra az együtt töltött idő, mindaz, amit tanultunk és a szép emlékek, amiket szereztünk.

Legyen a mai letett fogadalom, egy felhívás arra, hogy jobban tudjak segíteni embertársaimon; bárkinek, akinek segítségre van szüksége.

Isten segítsen bennünket, hogy a cserkészet szolgálata által továbbra is beteljesítsük az Ő akaratát!

Karnel Mario-Cristian a kispapraj újonca
389 megtekintés
bottom of page