Keresés
  • Seminarium Incarnatae Sapientiae

Az érzelmek kavalkádján át eljutni Istenhez...

Március 7-én este, az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola irodalmi estet szervezett, amelynek keretében istenes verseket szavaltak el a kispapok. A szervezők utazásra hívták a hallgatóságot, amelynek során Ady Endre, József Attila, Wass Albert, Reményik Sándor, Mécs László, Bódás János költők világában fedezhették fel Istent.


Daly Attila elnök köszöntőjében arra hívta meg a hallgatóságot, hogy lépjenek be az istenes versek drámájába. Drámának nevezte, ugyanis a törékeny lélek Isten utáni vágyódásának kifejeződése és annak a küzdelemnek a megjelenítése, amit a saját maga által felállított akadályokkal küzd meg. „A versek a költők szívének küzdelmes bőségéből szólítanak meg mindannyiunkat. Onnan, ahol az érzelmek kavalkádja egy templomi vitráléhoz hasonlít, amelyet átvilágít a nap és színjátékával betölti az egész teret. Továbbá kiemelte, hogy az emberek többsége nem beszél érzelmeiről, ugyanis aki érzelmeiről vall érzelmesnek tituláljuk, de egy erős férfi nem ilyen. A költőknek azonban volt bátorságuk megosztani, exponálni érzelmeiket. Az alkotás pedig Isten rendező és teremtő művében való részvételt jelent, így a versek visszatükröznek valamit a költő érzelméből, világából” – osztotta meg gondolatait az elnök.

Az előadás végén az elnök Hamvas Béla Isten tenyerén ébredtem című verséből idézett, kiemelve, hogy mindennapjaink során vegyük észre Isten apró csodáit életünkben.

418 megtekintés