top of page
Keresés
  • Szerző képeSeminarium Incarnatae Sapientiae

Az érzelmek kavalkádján át eljutni Istenhez...

Március 7-én este, az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola irodalmi estet szervezett, amelynek keretében istenes verseket szavaltak el a kispapok. A szervezők utazásra hívták a hallgatóságot, amelynek során Ady Endre, József Attila, Wass Albert, Reményik Sándor, Mécs László, Bódás János költők világában fedezhették fel Istent.


Daly Attila elnök köszöntőjében arra hívta meg a hallgatóságot, hogy lépjenek be az istenes versek drámájába. Drámának nevezte, ugyanis a törékeny lélek Isten utáni vágyódásának kifejeződése és annak a küzdelemnek a megjelenítése, amit a saját maga által felállított akadályokkal küzd meg. „A versek a költők szívének küzdelmes bőségéből szólítanak meg mindannyiunkat. Onnan, ahol az érzelmek kavalkádja egy templomi vitráléhoz hasonlít, amelyet átvilágít a nap és színjátékával betölti az egész teret. Továbbá kiemelte, hogy az emberek többsége nem beszél érzelmeiről, ugyanis aki érzelmeiről vall érzelmesnek tituláljuk, de egy erős férfi nem ilyen. A költőknek azonban volt bátorságuk megosztani, exponálni érzelmeiket. Az alkotás pedig Isten rendező és teremtő művében való részvételt jelent, így a versek visszatükröznek valamit a költő érzelméből, világából” – osztotta meg gondolatait az elnök.

Az előadás végén az elnök Hamvas Béla Isten tenyerén ébredtem című verséből idézett, kiemelve, hogy mindennapjaink során vegyük észre Isten apró csodáit életünkben.

419 megtekintés
bottom of page