top of page
Keresés
  • Szerző képeSeminarium Incarnatae Sapientiae

Bemutatkoznak a nagyváradi egyházmegye diakónusjelöltjei


Blaga Antoniu, Hegyköztóttelek


Nagyon sokan kérdezik tőlem, hogy egyáltalán miért szeretnék pap lenni? Erre mindig azt válaszolom, hogy azért, mert szolgálni akarok, segíteni az embereknek. Hogyan? A magam módján, úgy, ahogyan tőlem telik, és ahogyan Isten engedi.


Bár tudjuk, hogy Isten mindenkit hív, de mégsem tudjuk megmagyarázni, hogy milyen formában, ki által. Mindenki másképp éli meg hivatását, mindenkinek megvan a saját hivatástörténete, nincs két egyforma hivatás. A hivatás nem egy kézzel fogható dolog, így nem is olyan könnyű megválaszolni, hogy miért szeretnék pap lenni. Érzem, és hiszem azt, hogy Istennek terve van velem, ami a papságban fog kiteljesedni.


A diakónusszentelés a szent rend első fokozata, ekkor lesz valakiből klerikus, a püspök munkatársa, segítője. Most a diakónusszentelés előtt arra kérem a kedves híveket, olvasókat, hogy imádkozzanak értünk, szentelendőkért, hogy Isten hű szolgái lehessünk.Oros Tibor-Roland, Tasnád


Az általános és középiskolát Tasnádon végeztem, a gimnáziumot Szatmárnémetiben, a Hám János Teológiai Líceumban. Érettségi után Kolozsváron a Babes – Bolyai Tudományegyetemen Didaktikai Teológia szakon végeztem alapképzést. A hivatás felismerése és a mellette való döntésben megerősödve, 2015-ben jelentkeztem a szemináriumba.


Úgy érzem, hogy Isten megajándékozott engem ezzel a hivatással. Ebben a kiválasztottságban több alaklommal is megerősített és megtartott. A „beöltözés” III. éven egy különleges pillanat volt számomra. Megtapasztalni az első jelt a papság felé vezető úton, melyet törekednem kell mindig méltón viselni. A gyakorlati év tapasztalok és kihívások gyűjteménye, melyek megmutatták hiányosságaimat, azokat a területeket, amiben még fejlődnöm kell.


Diakónusszentelés előtt úgy érzem, hogy akkor lehetek igazán méltó arra a hivatásra, amire Isten meghívott, ha teljes szívvel követem Jézust. Ezért a diakónusszentelés alatt három ajándékért fogok imádkozni: alázatért, bölcsességért, kitartásért. Alázatért, hogy fel tudjam ismerni Isten akaratát és tervét a mindennapokban. Bölcsességért, hogy azokat, akikkel találkozom, közelebb vezethessem Hozzá. Kitartásért, hogy a nehézségek közepette tudjak hittel és bizalommal imádkozni!


Imádkozzunk értük!

817 megtekintés
bottom of page