top of page
Keresés
  • Szerző képeSeminarium Incarnatae Sapientiae

Közösséggé formálódás

Ebben a tanévben is szerdánként úgynevezett „osztálynapot” tartottunk. Szemináriumunk életében meghatározóak a hetente, minden szerdán tartott formációs napok, hiszen a többi nap programjától eltérően az évfolyamok a vezetőtanárral közösen szervezik meg a programot, így a közös reggeli szentségimádást és a tanórákat követően az osztályok külön szentmisén vesznek részt a felelős paptanárral, majd a szentmisét követően tematikus beszélgetésekkel, játékkal, filmnézéssel netán sétával töltik a délutánt és az estét.

A program révén a kispapoknak lehetőségük van, hogy jobban megismerjék egymás személyiségét, családi hátterét, gondolkodását különböző témakörökben. Lehetőség kínálkozik az együtt gondolkodásra, a jövő közös tervezésére, a szorosabb testvéri közösséggé kovácsolódásra. Az idei évben is folytatódott a tavalyi kezdeményezés, miszerint minden szerdán egy-egy évfolyam készítette a vacsorát a szemináriumi közösség részére, így a háromfogásos étkezések során különböző kultúrák gasztronómiáját is megismerhették, belekóstolhattak az olasz, spanyol, magyar, skandináv, görög, német és mediterrán konyha ízvilágába. A közös főzés kiváló lehetőséget biztosított a hatékony együttműködésre, valamint rálátást nyerhettek arra, hogy a sokszor természetesnek vélt meleg étel előteremtése nem egyszerű feladat a konyhai alkalmazottak számára.

A formációs napok sorozata tegnap a szabadtéren elfogyasztott közös vacsorával zárult, hiszen közeleg a vizsgaidőszak, amit megelőzően az elmúlt hétvégéken az évfolyamok közös kirándulásokon is részt vettek vezetőtanáruk kíséretében. Mindezekről így vallanak:


„Évfolyamunk Diósi Dávid vicerektor vezetésével Temesvárra látogatott. A gyárvárosi Millenium-templomban szentmisén vettünk részt, ahol a plébánia két papja, Dumitru Daniel plébános és Váncsa Csaba segédlelkész fogadott bennünket. A szentmisén mi szolgáltunk, a tanár úr prédikált, majd közösen imádkoztunk papi hivatásokért, sőt lehetőségünk volt arra is, hogy beszélgessünk a plébánia híveivel, amely nagy öröm volt ez számunkra. Ezt követően meglátogattuk a temesvári püspökséget és székesegyházat is. Kirándulásunkat a mehalai plébánián fejeztük be, ahol a helyi plébános, Máthé Zoltán vacsorával vendégelt meg bennünket.” (Karnel Mario Cristian, I. évfolyam)

Az I.évfolyam Diósi Dávid vicerektor vezetésével a temesvári egyházmegyébe látogatott


„Egy nap, ötször annyi ember és egy cél... Nyakunkba véve így a világot azt hiszem két lényeges élménnyel is többek lettünk. Egyrészt a barátságok szilárdultak közöttünk, másrészt pedig helyére került egy új képkocka az emléktárunkban, amit együtt helyzetünk el. És mindemellett nem is említettem a csodás látványt! Lényegében pár szóban kifejezve: voltunk, láttunk, visszamennénk!” (Tóth Gellért-Huba, II. évfolyam)

Farkas Ervin kisszemináriumi prefektus a II. évfolyammal a parajdi sóbányában
„A kirándulásunk nagyon élménydús volt, hiszen kimozdulva a városból több helyszínre is ellátogattunk. Lehetőségük adódott arra, hogy kis létszámú évfolyamunk erősödjön, hogy olyan dolgokról is tudjunk beszélni, amikről a hétköznapokban nem mindig sikerül szót ejteni, ugyanakkor új dolgokat ismerhettünk meg, sőt kikapcsolódásra, lazításra is volt alkalmunk.” (Pinkóczi György, III. évfolyam)


III.évfolyam Tódor Attila spirituális vezetésével


„Felelős tanárunkkal, András István rektor atyával a Zsil-völgyében kirándultunk évfolyamunkkal. Petrozsényban szentmisén vettünk részt és megcsodáltuk a környék természeti csodáit is, azt követően a vajdahunyadi várat is „bevettük”. Maga az utazás is a szépség iránti vágyunkat töltötte be, a szentmise a Végtelennel való találkozásunkat ajándékozta, a többi látnivaló megtekintése pedig kikapcsolódásra adott lehetőséget. Nevetés, létünkben való örvendezés, szórakozás jellemezte kirándulásunkat.” (Nagy Emil, IV. évfolyam)

András István rektor és a IV. évfolyam a Zsil-völgyét fedezték fel


„A kirándulás révén kimozdulhatunk a megszokott életritmusunkból, töltekezhettünk és a köztünk lévő feszültségek feloldására is lehetőség adódott. A vajdahunyadi vár meglátogatása öröm volt számunkra, hiszen egy „időutazásnak” lehettünk a részei. A vár épsége, a jelenlévő színészek azt az érzést keltették bennünk, mintha a múltban lennénk. Élmény volt ott lenni, megtapasztalni a vár maradandóságát egy olyan világban, ahol minden mulandó és elértéktelenedik.” (Virág István, V. évfolyam)


„Böcskei László nagyváradi megyés püspök meghívására évfolyamunk Nagyváradra látogatott, ahol részt vettünk a Festum Varadinum ünnepségsorozatot megnyitó egyházmegyei zarándoknapon, amelyet évente húsvét ötödik vasárnapján Szent László király tiszteletére szerveznek. Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy az ünnepi körmenetben mi hordozhattuk a lovagkirály díszes hermáját, hogy a püspök úr szavaival élve pappá szentelésünk előtt erőt nyerjünk Szent László király közbenjárására, akinek tartása, Istenbe vetett szilárd hite utat mutat az előttünk álló papi élet során. A közös utazás, az első esti jó hangulatú együttlét a nagyvárad-újvárosi plébánián, az egyházmegye híveivel való közös ünneplés és Böcskei püspök úr vendégszeretete felüdülést jelentett felgyorsult napjaink során.” (Bőjte Csongor, VI. évfolyam)

Böcskei László megyés püspök a VI. éves diakónusokkal

39 megtekintés
bottom of page