top of page
Keresés
  • Szerző képeSeminarium Incarnatae Sapientiae

Nyílt ajtók hétvégéje

2021. november 26 – 28. között zajlott a Nyílt ajtók hétvégéje elnevezésű program, amelynek keretében 9 középiskolás diák "költözött be" a szemináriumba, hogy megismerkedjenek a kispapokkal és mindennapjaikkal.


A hétvégén bekapcsolódtak a kispapok programjaiba, így szombaton reggeli dicséreten és szentmisén vettek részt a szeminaristákkal és elöljáróikkal.


A szombati nap a közösség életének és a kispapoknak a megismeréséről szól, így elsőként Kiss Endre spirituálissal vettek részt közös programon a középiskolás fiatalok. András István rektor köszöntője és rövid bemutatkozás után kötetlen beszélgetésre, ismerkedésre került sor a kispapokkal, ahol a diákok feltehették kérdéseiket hivatással, szemináriumi élettel kapcsolatban, a kispapok pedig saját, személyes tapasztalataikat osztották meg Isten-keresésről, döntéshozatalról, hivatástisztázásról, az évek során megélt helyzetekről, életüket meghatározó sarokkövekről.A kispapokkal való találkozás után Kovács Gergely érsek is bekapcsolódott a programba. Az együttlét során a fiatalok kötetlenül, személyes hangvételben beszélhettek a főpásztorral, válaszokat keresve akár kérdéseikre is.

Kovács Gergely érsek személyesen találkozott a középiskolás diákokkal


Délután folyamán a preszeminaristák és a kispapok közösen fedezték fel a várost a délutáni séta során, ki a várárok irányába, ki pedig a legendás Mamut-hegy fele vette az irányt, hogy ne csak a szűk, hanem tágabb életterünkkel is megismerkedjenek, de volt olyan is, aki épp a kispapok focicsapatával vett részt egy edzésen, ily módon is bekapcsolódva a közösség életébe.

A város felfedezése


Koraeste a szemináriumunkkal ismerkedő középiskolás fiatalokkal közösen készítettük, díszítettük az adventi koszorúkat, amelyek az áldás után életterünkben segítik az Úrjövet méltó megélését. Közösségünket meg is ajándékozták a fiatalok, hiszen ők készítették az udvarunkon elhelyezett nagyméretű szabadtéri adventi koszorút.

A jóhangulatú együttlét a kápolnában közös gyertyagyújtási ünnepséggel folytatódott, amelynek során fellobbant az első gyertya, hogy fényével utat mutasson számunkra, akik útra kelünk, hogy karácsony éjszaka köszönthessük a közénk születő Megváltót.

A gyertyagyújtási ünnepségen Baróti Tibor diakónus hirdetett igét, aki a várakozási időszak tudatos, méltó megélésére buzdított.

Közösségi együttlét


Advent első vasárnapján a kispapokkal és a hívekkel közösen ünnepeltek a presze-minaristák a székesegyházban bemutatott szentmisén.

A legszentebb áldozat után a diakónusok bemutatták a székesegyházat, majd András István rektor fogadta a középiskolás fiatalokat.

A program a kispapokkal közösen elfogyasztott ünnepi ebéddel zárul, amit követően a fiatalok élményekkel és új tapasztalatokkal (reményeink szerint kérdéseikre kapott válaszokkal) térnek vissza a hétköznapokba.

Ha érzik, hogy Isten valóban erre az útra hívja őket, várjuk vissza közösségünkbe!

Fotók: SIS

174 megtekintés
bottom of page