top of page
Keresés
  • Seminarium Incarnatae Sapientiae

Nyílt ajtók hétvégéje

Második alkalommal került megszervezésre a Nyílt ajtók hétvégéje című program 2022. november 25-27. között. Ezen a hétvégén középiskolás diákok „költöztek” be a szemináriumba, hogy megismerkedjenek a kispapokkal és mindennapjaikkal.


A szombati nap a közösség életének és a kispapoknak a megismeréséről szólt, így reggel közösen imádkozták a reggeli dicséretet. A délelőtt folyamán a preszeminaristáknak lehetőségük volt bekapcsolódni a szeminárium különböző élettereinek a rendbetételébe, így voltak, akik az udvar takarításában segédkeztek, mások a kápolna rendbetételébe és az adventi szent időre való előkészületekbe, illetve a közösségi tereink takarításába kapcsolódtak be. A közös munkavégzés jó hangulatban zajlott, ahol a preszeminaristák kérdezhették a kispapokat mindennapi feladataikról, munkavégzésről, a kispapok pedig személyes tapasztalataikat osztották meg.

A délelőtt folyamán voltak, akik a kispapok focicsapatához csatlakoztak, és részt vettek egy edzésen, így is bekapcsolódva a közösség életébe.


Szombat délben Kovács Gergely érsek celebrált szentmisét a kispapok és preszeminaristák számára a nagy- és kisszeminárium elöljáróival együtt. A délután folyamán a preszeminaristák asszisztenciapróbán vettek részt, ahol bepillantást nyertek, hogyan zajlik gördülékenyen egy szentmise, sőt szolgálatot is vállaltak. Az asszisztenciapróbát követően Schneider Arnold székesegyházi kántor mutatta be a székesegyház orgonáját, amelyet néhányan meg is szólaltattak.


Délután folyamán a kispapok és a diákok közösen készítették, díszítették az adventi koszorúkat, amelyek az áldás után életterünkben segítik az Úrjövet méltó megélését. Közösségünket meg is ajándékozták a fiatalok, hiszen ők készítették az udvarunkon elhelyezett nagyméretű szabadtéri adventi koszorút.


A jóhangulatú együttlét a kápolnában közös gyertyagyújtási ünnepséggel folytatódott, amelynek során fellobbant az első gyertya, hogy fénye utat mutasson számunkra, akik útra kelünk, hogy karácsony éjszaka köszönthessük a közénk születő Megváltót.

A közös vacsorát követően pedig kötetlen együttlét volt, ahol társasjátékok, beszélgetések közepette ismerkedtek a kispapok életével.

Advent első vasárnapján pedig a székesegyházban ünnepi laudest végeztek a preszeminaristák, majd a kispapokkal és hívekkel együtt ünnepelték a szentmisét, amelyen a preszeminaristák asszisztáltak.

A szentmisét követően Kovács Gergely érsekkel találkoztak. A főpásztor bemutatta az érseki palotát, majd kötetlen beszélgetés keretében az érdeklődő középiskolás diákok kérdéseket tettek fel az érsek számára.

Fotó: Kováts Álmos/SIS75 megtekintés
bottom of page