top of page
Keresés
  • Szerző képeSeminarium Incarnatae Sapientiae

"Ora et labora!"

Hosszú időkre visszanyúló hagyomány szerint minden év októberében a gyulafehérvári kispapok és a „kántoriskola” (Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Líceum) diákjai szüretelnek az érsekség szőlőjében. A begyűjtött terményből misebor készül, amelyet több évszázados hagyomány szerint a főegyházmegye templomaiban használnak.

Az idei év a szőlőben történő hagyományos munkálatokat is felülírta, hiszen a járványügyi korlátozások értelmében a szeminaristák csupán korlátozott létszámban végzik a szüreti munkálatokat. Mivel az utóbbi napokban a „kántoriskola” diákjai haza kellett térjenek lakhelyükre, így teljes mértékben a kispapokra hárul a több hektáron fekvő szőlősökben a termény begyűjtése.

A szüret bejáratott munkafolyamatok szerint zajlik, hiszen a Papnevelő Intézet növendékei kiveszik részüket minden munkafázisból, így szüretelnek, a terményt csebrekben begyűjtik és a présházban is segítenek az érseki gazdaság munkatársainak. A munkálatokat immár több évtizede Tóth Csaba borász koordinálja, akinek felügyelete alatt nem csak szüretelnek, hanem tavasszal kapálnak is a kispapok a Rózsamál-dűlőben fekvő szőlősben.

A reggeltől koraestig tartó munka során a papságra készülő fiatalok hagyományosan a több mint százéves szőlőtőkék között végzik a rózsafüzér imádságot, amellyel egyben zárják is a napi munkálatokat.


Az idei szüret egyik emlékezetes pillanata marad Kovács Gergely érsek látogatása a szőlőben, aki bár lassú gyógyulása miatt nem tölthetett sok időt kispapjai között, de fontosnak tartotta, hogy kifejezze háláját munkájukért.


A gyulafehérvári misebor útjáról bővebben itt olvashatnak: A szőlőtőről az oltárra.2 102 megtekintés
bottom of page