top of page
Keresés
  • Szerző képeSeminarium Incarnatae Sapientiae

Szolgálatok feladása: lektor- és akolitusavatás


Szolgálatok feladása 2019-ben.
Szolgálatok feladása 2019-ben.

A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet hagyománya szerint nagyböjt ötödik vasárnapján, fekete vasárnap lektorokká avatják a harmadéves és akolitusokká a negyedéves kispapokat a nagyböjti lelkigyakorlat végén. Idén az országban bevezetett szükségállapot bevezetése miatt ez elmaradt, így a tanévkezdő lelkigyakorlat végén, október 2-án, délután 17 órától pótolják. A szentmisébe közvetítés révén a templom.ro oldalon keresztül lehet bekapcsolódni.


Szeptember 29-én este kezdetét vette a tanévkezdő lelkigyakorlat, amelyet Kiss Endre spirituális vezet, és amelyen csupán a negyedéves és a pasztorális-gyakorlati éven lévő kispapok vesznek részt. A lelki felkészülés végén a szeminaristákat Kerekes László segédpüspök avatja lektorokká és akolitusokká a gyulafehérvári székesegyházban.

A lektor- és akolitusavatás a papságra való felkészülés „lépcsőfokai”. Szemináriumunk szokásaihoz híven a már felvételt nyert és reverendába beöltözött kispapok részesülnek a korábban kisebb rendeknek nevezett szolgálatokban, amelyet ünnepi szentmise keretében szolgáltat ki a főpásztor.

A lektor, avagy felolvasó a szertartás keretében átveszi a püspöktől a Szentírást, a „Vedd a Könyvek Könyvét, a Szentírást, hirdesd hűségesen Isten igéjét, hogy egyre jobban életté váljék az emberi szívekben” szavak kíséretében. Ezáltal a kispap az Egyház hivatalos megbízottja lesz a szent szövegek felolvasására, amelyek a szentmise igeliturgia részében elhangzanak, az evangéliumot kivéve.

"Vedd a Könyvek Könyvét..." - Lektoravatás 2019-ben.

A már lektori szolgálatra felavatott akolitusjelöltek az Eukarisztia ünneplésére előkészített kenyeret (ostyát) veszik át püspöktől. „Vedd ezt az Eukarisztia ünneplésére előkészített kenyeret, és úgy élj, hogy méltóképpen szolgálhass az Úr és az Egyház asztalánál” – hangzik el a felhívás a püspök részéről a szertartás keretében. Az akolitusok feladata elsősorban a szentmiséken való áldoztatás és a szent edények purifikálása, megtisztítása, de ugyanakkor elvihetik az Oltáriszentséget az idősek, betegek otthonába, szentségimádást és különböző liturgikus cselekményeket végezhetnek, többek között igeliturgiát is.

"Vedd ezt az Eukarisztia ünneplésére előkészített kenyeret..." - Akolitusvatás 2019-ben.

A szolgálatok feladása szemináriumunk kiemelkedő ünnepe, amelyen sok esetben szülők, testvérek, barátok is jelen vannak, ám az idei évben a járványhelyzet miatt zárt körben szolgáltatja ki Kerekes László segédpüspök a székesegyházban tartott szentmise keretében.

A jelöltek és a szeminárium közössége arra hívja meg az egyházmegyék híveit, hogy online közvetítés révén a templom.ro oldalon keresztül kapcsolódjanak be a közös ünneplésbe a templom.ro oldalon keresztül október 2-án, pénteken 17 órától.

A lektori szolgálatban részesülő negyedéves kispapok (balról jobbra):

Kajtár Arnold (Hidegség), Nagy Ferenc (Deményháza), Kajtár Zsolt-László (Gyimesközéplok), Hegyeli Andor (Gelence), Ferencz Egon-József (Szárhegy), Czirják Ottó (Csíkmadaras), Hosszú Norbert-Lajos (Kézdimartonos), Erdély Hunor (Kézdimartonos).


Az akolitusi szolgálatban részesülő gyakorlati-pasztorális éven lévő kispapok (balról jobbra):

Fischer Balázs (Budapest), Szabó Mihály-Csongor (Csíkszépvíz), Vagrin István (Csedreg), Ferencz Zsolt (Csíkszentsimon), Forró Csaba-Roland (Kézdivásárhely), Léstyán László (Csíkszentkirály), Mayer Nándor (Csedreg), Virág István (Gyimesbükk).


Bőjte Csongor/ seminarium.ro

584 megtekintés
bottom of page