top of page
Keresés
  • Szerző képeSeminarium Incarnatae Sapientiae

Visszatekintve a jövőbe nézett az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola

Jeles nap van ma, hiszen Ferenc pápa öt új embert avatott szentté a Szent Péter téren, akik példák lehetnek mindannyiunk számára a jövőben. Egyben a szemináriumban is ünnep volt, ugyanis az Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola visszatekintett az elmúlt akadémiai évre. Kalányos Ottó az EMEI leköszönő elnöke a múltra tekintett vissza, amelyet meglátása szerint az összetartás jellemzett.Az EMEI keretén belül különböző pasztorációs területekbe szerezhettek betekintést a kispapok, illetve az elméleti tudást gyakorlatba ültethették a nyár folyamán. Olyan pasztorációs területeket hozott létre a tisztikar, amelyekkel minden leendő pap találkozni fog hivatásának gyakorlása során. Fontos volt az elméleti tudás mellett a pasztorális gyakorlat, ahol találkozhatunk a valósággal. Ezekről számoltak be néhányan.

Czirják Ottó a betegpasztorációs élményeiről mesélt. György Alfréd kamilliánus szerzetes nyújtott elméleti oktatást és gyakorlati lehetőséget. A gyakorlati részben Csíkmadarason szervezett tábort gyerekek számára, ahol Szent Kamill életéből próbáltak üzenetet átadni számukra, mégpedig, hogy Krisztus szeretetével gyógyítsuk az embert. Viszont konkrét helyzet elé is állította őket a szerzetes, hiszen a csíkszeredai kórházban betegeket látogattak meg. "Egy hatvan év körüli férfihez mentem oda, akinek az nap volt műtétje, s bár volt két fia egyik sem látogatta meg. Megkért, hogy üljek az ágyára és beszélgessünk" – meséli Ottó. "Nem kellett sokat tennem csak természetesnek lennem, leülnöm és meghallgatnom. Sokat számított neki, sőt megkért, ha még a korházba járok látogassam meg őt. Fontos, hogy Cirenei Simonokként segítsünk az emberek kereszthordozásában" – összegezte gondolatatit.A családpasztorácioról Ferencz Egon – József számolt be, aki a szeptemberben Csíksomlyón tartott Házaspárok lelki hétvégéjéről vallott. Elmondása szerint sokat tanultak, hisz már az előkészületekbe belekapcsolódtak, de a legtöbb tapasztalatot a személyes beszélgetések által szerezték. "Szénégető István és Szilvágyi Zsolt családpasztoráció referens atyák rengeteg hasznos tanáccsal elhalmoztak, amelyek a gyakorlatban a segítségünkre lehetnek. Kellemes meglepetés volt, hogy a tábor után több házaspár visszajelzett, hogy örvendtek annak, hogy kispapok is csatlakoztak a táborhoz és a jövőben is várnak."Végül Balázs Barnabás a cigánypasztorációról mesélt. Elmondása szerint a tapasztalat tanulságos volt, mert betekintést nyerhetett a körülményekbe, a hétköznapokba. A hittanórán sok mindenre felfigyelt különösen arra, hogy a cigány gyerekek figyelemre vágynak, elfogadásra és törődésre. Bár a hittanórát játékosan kell megoldani, mivel így tanulnak a legtöbbet, mégis megéri velük foglalkozni, hiszen nekik szintén joguk van egy jobb jövő eléréséhez, a tanuláshoz. Meglepő tapasztalat volt, amikor családokat látogattak, s egy helyen egy idős néni volt, akinek ágya körül a rokonok mellett a szomszédok is ott voltak, azért, hogy a családot támogassák a nehéz pillanatban s együtt könnyebb elviselni a terhet – fejezte be gondolatait.

Utolsóként Ft. Kiss Endre az EMEI védnöke szólt a tagokhoz megköszönve nekik a fáradtságot és áldozatot az elmúlt évben, remélve, hogy mindannyiunk számára hasznos volt.A leköszönő EMEI elnök utolsó momentumként bemutatta az új Erdélyi Magyar Egyházirodalmi Iskola tisztikarát, s a jövőre tekintve reméli, hogy a megkezdett ötletet a jövőben folytatni fogják.142 megtekintés
bottom of page